top of page

Το κλειδί της επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται δύο χρόνια πριν

Updated: May 28, 2020



Σαν φυσικός εκτός από τα μέτρα που προτείνουν οι γιατροί, όπως απόσταση, την κατασκευή εμβολίου, την χρήση φαρμάκων σκέφτομαι ότι συγχρόνως θα μπορούσε να βοηθήσει η ανάπτυξη μιας λάμπας UV-C far end που έχει αποδειχθεί ότι εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό 95%, τους ιούς στον αέρα και παράλληλα είναι φιλική στον άνθρωπο. Σε αντίθεση με τις λάμπες UVC που λειτουργούν ώς συσκευές απολύμανσης, εξουδετερώνοντας τους ιούς από επιφάνειες και αέρα αλλά δεν είναι φιλικές για τον άνθρωπο και για αυτό λειτουργούν αφού εκκενωθεί ο χώρος. Με την Τεχνολογία UVC Far End μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο λαμπτήρας και σε ένα πολυσύχναστο μέρος.

Μία τέτοια λάμπα UV-C far end περιγράφεται στο περιοδικό nature και NCBI (National Center for Biotechnology Information), κατασκευάστηκε πρώτη φορά το 2018.


Αν υπήρχε χρημαδότηση προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν ίσως ένα μεγάλο όπλο για εσωτερικούς χώρους για τον περιορισμό εξάπλωσης ιών που μεταδίδονται από τον αέρα. Αφού ελπίζουμε η τιμή της να έπεφτε καθώς θα γινόταν μαζική παραγωγή. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει για την χρήση της ώστε να γίνει η έρευνα και παραγωγή που απαιτείται.


Ακόμα θα έκανε και αυτόματο καθαρισμό των επιφανειών από ιούς.

Δηλαδή αντί να πλένουμε τα χέρια μας θα μπορούσαμε να τα βάζουμε κάτω από μια τέτοια λάμπα στην περίπτωση που δεν είχαμε αντισηπτικό ή σαπούνι. Βεβαίως αυτό δεν αντικαθιστά τους κανόνες υγιεινής αλλά τους βελτιώνει και τους συμπληρώνει.


Αυτός ο λαμπτήρας θα μπορούσε να υπάρχει σε ένα δημόσιο χώρο, σε ένα γραφείο, σε ένα ασανσέρ, αεροπλάνο, πλοίο, εστιατόριο, εταιρεία, στο σπίτι μας και να είναι ένας σύμμαχος μας.


Οι λάμπες UVC που ήδη χρησιμοποιούνται για απολύμανση χώρων, τραίνων, λεωφορείων, νοσοκομείων, είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και λειτουργούν σε άλλη συχνότητα από τις UVC far end. Για αυτό και χρησιμοποιούνται από απόσταση με τηλεχειρισμό εκκενώνοντας πρώτα τον χώρο.

Στη γη δεν υπάρχει φυσική ακτινοβολία UVC διότι κόβεται από το στρώμα όζοντος και τελικά αντανακλάται αυτό το είδος ακτινοβολίας που έρχεται από τον ήλιο προς το διάστημα.


Παρόλαυτα συγγενής ακτινοβολία UVA και UVB εισέρχεται και είναι έντονη στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μετριέται με τους δείκτες UV index https://www.meteo.gr/uv.cfm .
Κατά την γνώμη μου ένας από τους λόγους που το καλοκαίρι παρατηρείται χαμηλή διασπορά ιώσεων γρύπης και άλλων ιών που διασπείρονται στον αέρα είναι η πολλή υψηλή ακτινοβολία UV.
To χειμώνα η ακτινοβολία αυτή είναι σχεδόν μηδέν και η προστασία μας είναι μικρή.
Βεβαίως και το καλοκαίρι σε μέρες συννεφιασμένες και όταν πέφτει η νύχτα δεν έχουμε καμία προστασία.

Πρόσφατα διάβασα και σε άρθρο μιας ηλεκτρονικής εφημερίδας που προτείνει μια πρακτική συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συχνωτισμό και έχει ενδιαφέρον https://www.in.gr/2020/05/09/greece/kathigitis-tou-apth-vrike-lysi-gia-ta-katastimata-ayti-syskeyi-apomakrynei-ton-koronaio/.


Καλό είναι να μην τα περιμένουμε όλα από τους γιατρούς αλλά να βάλλουν το χέρι τους και οι άλλες ειδικότητες. Ώστε να είμαστε έτοιμοι με έξυπνα εργαλεία το χειμώνα και ίσως να απαλλαγούμε για πάντα από τους ιούς που μεταφέρονται με τον αέρα.


Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης από αναγνώστη, η χρήση ενός λαμπτήρα UV-C far end σκοπό έχει να εξουδετερώσει τον ιό κατά την διάρκεια της αερομεταφοράς του κυρίως σε κλειστούς χώρους και όχι να ενδυναμώσει τον ανθρώπινο οργανισμό και ουδεμία σχέση έχει με το solarium.


Την ώρα δηλαδή που κάποιος θα μιλάει έντονα ή θα φτερνιστεί και μπορεί να διασπείρει στο περιβάλλον σωματίδια με ιικό φορτίο αυτά θα "σκοτώνονται στον αέρα" ή για την ακρίβεια θα απενεργοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, τέτοιο ώστε να μην μπορούν να μας βλάψουν ή να υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει αυτό.


Αν υπάρξει νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει την χρήση τέτοιων λαμπτήρων σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και τις εταιρείες κατασκευής να επενδύσουν σε αυτή την τεχνολογία. Η μαζική παραγωγή θα έριχνε την τιμή τους.


Αυτό θα έκανε περισσότερο ασφαλή την επισκεψή μας σε νοσοκομεία, ιατρεία, καταστήματα, εστιατόρια, αεροπλάνα, πλοία κτλ. όχι μόνο για την προκείμενη ίωση αλλά και για άλλες ιώσεις που μεταδίδονται εξ αποστάσεως.




με εκτίμηση,


Νίκος Κολτσίδας


162 views0 comments
bottom of page