Saving European Democracy
- MSc. BSc. Nick Koltsidas
- Mar 9, 2019
- 4 min read
Updated: Mar 18, 2019
Λαϊκισμός στην Ευρώπη + Fake news | 5+1 προτάσεις για την αναίρεσή τους
Έχουμε καταλήξει σε προτάσεις για την αναίρεση αυτού του προβλήματος, που έχουν κοινοποιηθεί σε όλα τα κόμματα και πολλούς φορείς. Ήταν μεγάλη μας χαρά που κάποιοι βουλευτές και φορείς απάντησαν.
Σας παραθέτουμε μια περίληψη:
1.Γνώση
Ενημέρωση πολιτών και πολιτικών:
όταν εκλέγονται ή πριν εκλεγούν, οι πολιτικοί μας, πρέπει υποχρεωτικά να περνάνε από κάποια ενημέρωση – εκπαίδευση, πριν αναλάβουν τα καθήκοντα τους , ώστε να έχουν γνώση και ευθύνη των πράξεων τους.
Εξαμηνιαίο σεμινάριο σε βασικές γνώσεις π.χ. Οικονομίας, Νομικών, Δημόσιας Υγείας, Μεταφορών, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Διαφήμισης, Εξωτερικής Πολιτικής.
Εύκολη πρόσβαση μέσω ιντερνέτ για όλους τους πολίτες.
Με την Πιστοποίηση Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Σχολής δημόσιας Διοίκησης, στα πρότυπα των MOOCs -Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων.
Υποχρεωτικό για τους πολιτικούς όταν εκλέγονται, ώστε να αναλαμβάνουν και την ευθύνη αφού θα υπάρχει γνώση της κατάστασης.
Προαιρετικό για τους πολίτες αλλά με κίνητρα μορίων. Ώστε να ψηφίζουν με κάποια δεδομένα και όχι μόνο συναισθηματικά.
Μπορεί π.χ. να είναι κάποιος εξαιρετικός επιστήμονας, της Ιατρικής αλλά να μην γνωρίζει μακροοικονομία καθόλου. Πώς θα μπορέσει να μας εκπροσωπήσει σε μια ψηφοφορία στην Βουλή οικονομικού περιεχομένου; Για αυτό μια οργανωμένη ενημέρωση χρειάζεται.
2.Συμμετοχή στις αποφάσεις και στις αμοιβές.
α.Εκτός από εκλεγμένους βουλευτές και νομαρχιακούς / δημοτικούς σύμβουλους, να υπάρξει ένα μικρό ποσοστό πολιτών που με κλήρωση να συμμετέχουν στα κοινά, αν το επιθυμούν. Για να υπάρχει διασφάλιση της ποιότητας τους, θα χρειάζονται και αυτοί ενημέρωση και εκπαίδευση όπως στην πρόταση 1.
β.Οι πολίτες να αμείβονται για την εξάσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Επειδή αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για όλους, να αμείβονται, μετά από κλήρωση ένα ποσοστό από αυτούς που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Ως κίνητρο συμμετοχής. Αφού οι υποψήφιοι πολλές φορές κερδίζουν καλές θέσεις σε δημόσιους φορείς ας κερδίζουν και οι ψηφοφόροι. Το συγκεκριμένο μέτρο της κλήρωσης το προτείναμε σε όλα τα κόμματα και εφαρμόστηκε τελικά σε άλλο θέμα, στην χρήση ηλεκτρονικών καρτών από την Ελληνική κυβέρνηση το 2017. Οπότε υπάρχει η τεχνογνωσία.
γ.Να έχουν λόγο και οι πολίτες στις συνεργασίες των κομμάτων. Να υπάρχουν δύο κάλπες, στην πρώτη να ψηφίζουμε για το πρώτο κόμμα και στην δεύτερη να υπάρχει ψηφοδέλτιο συνεργασιών. Ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε ποιοι θα συνεργαστούν.
Έτσι θα σταματήσει και η πόλωση και η ανθρωποφαγία κατά την διάρκεια των εκλογών.
δ. Δεν μπορεί ο πολίτης να ψηφίζει μια φορά στα πέντε ή τέσσερα χρόνια και μετά να μην έχει καμία εμπλοκή. Να βλέπει να κάνουν τα αντίθετα από ότι υποσχέθηκαν και να μην μπορεί να αντιδράσει. Οι πολίτες θα πρέπει σε τυχαίο στατιστικό δείγμα , δηλαδή αντιπροσωπευτικό, να αξιολογούν την κυβέρνηση κάθε χρόνο και να αμείβονται για αυτό. Αν η αξιολόγηση είναι αρνητική η κυβέρνηση να τίθεται αρχικά σε ερώτημα και μετά δεύτερης αρνητικής αξιολόγησης να γίνονται εκλογές.Αυτό θα πρέπει να θεσμοθετηθεί σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
3.Αποκατάσταση Εμπιστοσύνης
Το κάθε κόμμα να καταθέτει τις προεκλογικές δεσμεύσεις στο ανώτατο δικαστήριο και να τις δημοσιεύει. Ώστε να ξέρουμε τελικά τι μας περιμένει αλλά και να είναι ξεκάθαρο, τι έχει υποσχεθεί ο καθένας. Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης που ψήφισε αλλά τελικά διαψεύστηκαν οι υποσχέσεις να μπορεί τότε να προσφύγει νομικά και να ζητήσει πίσω τους μισθούς που έδωσε στους πολιτικούς που αυτο-αναιρέθηκαν.
4. Οικονομική Αλληλεγγύη
α.Όταν μειώνεται ο δημόσιος πλούτος της χώρας και των πολιτών, (διάμεσος του GDP/capita), να υπάρχει πρόβλεψη να μειώνεται αναλογικά, με ένα συντελεστή το εισόδημα σε όλη την ανώτατη και ανώτερη ιεραρχία του δημόσιου τομέα χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό σαν κίνητρο για κοινή προσπάθεια και αλληλεγγύη.
β.Να υπάρχει σύνδεση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα με τον ανώτατο του δημοσίου (παίρνοντας υπόψη την διάμεσο του GDP/capita και άλλες παραμέτρους).
γ.Να παρέχεται στέγη σε όλους και να πληρώνεται ποσοστό ανάλογα με τον πλούτο του καθενός. Να μην υπάρχουν άστεγοι. Πρέπει με νόμο να υπάρχει μέριμνα για τους ανθρώπους, για στέγη, θέρμανση και τροφή για όλους. Υποστήριξη της μητέρας και του πατέρα για το μεγάλωμα των παιδιών.
5. Οικονομική δικαιοσύνη
Τα αστικά- χρηματικά πρόστιμα να είναι ανάλογα του πλούτου του καθενός από μια τιμή και πάνω. Αλλιώς σε συνετίζει ένα πρόστιμο τροχαίας παράβασης των 100 ευρώ όταν βγάζεις 5000 χιλιάδες το μήνα και αλλιώς όταν βγάζεις 500 ευρώ το μήνα. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι ίδιο σε απόλυτη τιμή και στις δύο περιπτώσεις και να επιφέρει την ίδια συμμόρφωση, πρέπει να υπάρχει ένα κατώτατο όριο και μετά να αυξάνεται. Την πλήρη ανάλυση την στείλαμε τα προηγούμενα χρόνια στα κόμματα, η Ελληνική κυβέρνηση 2015-2019, κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση στο θέμα των αστικών προστίμων στα τροχαία. Η φιλοσοφία είναι το αστικό-χρηματικό πρόστιμο να έχει την έννοια του φόρου. Αυτή την στιγμή υπάρχει η τεχνογνωσία για την εφαρμογή του.
5+1 Επωνυμία και ανωνυμία στο διαδίκτυο
Οι λογαριασμοί στο διαδίκτυο είναι ανεξέλεγκτοι. Στρατιές ψεύτικων ιντερνετικών λογαριασμών δημιουργούν κοινωνική ψυχολογία. Όπως το κάθε νούμερο κινητού έχει αντιστοιχηθεί σε ανθρώπινη ταυτότητα, πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλο νομικό πλαίσιο και για τους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων. Πρέπει και ο χρήστης να αναλαμβάνει την ευθύνη του λόγου του αλλά και το μέσον- κοινωνικό δίκτυο. Σε περίπτωση που έχει άμεσο ή έμμεσο κέρδος το κοινωνικό δίκτυο, από μια παράνομη πράξη να λαμβάνει την αντίστοιχη αστική ή ποινική ευθύνη. Σκοπός να προστατευθεί η ελευθερία του λόγου και της γνώμης από τους ψεύτικους λογαριασμούς και την κακή διαχείριση των δεδομένων μας από τα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.
Με εκτίμηση, Νίκος Κολτσίδας ,Φυσικός MSc Τηλ/νίες
https://smartdemocracy.wixsite.com/5050
Comments