Λαϊκισμός στην Ευρώπη - Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- 10 προτάσεις για την αναίρεση του
- by Νίκος Κολτσίδας
- Jan 19, 2019
- 3 min read
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας και αξιότιμοι κύριοι συνεργάτες της προεδρίας,
διάβασα τον λόγο σας, κατά την επίσκεψη του κυρίου Μοσκοβισί και πραγματικά θέσατε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, αυτό του Αυταρχισμού και του Λαϊκισμού που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και απειλεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ασχολούμαι με αυτό το πρόβλημα αρκετά χρόνια, μέσω του site μου: https://smartdemocracy.wixsite.com/5050 (Smart Democracy Institute), αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
Έχω καταλήξει σε κάποιες προτάσεις για την αναίρεση αυτού του προβλήματος, τις οποίες και έχω μοιραστεί με όλα τα κόμματα. Ήταν μεγάλη μου χαρά που κάποιοι βουλευτές και φορείς απάντησαν.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με ένα μακρόσυρτο κείμενο με αναλύσεις που μπορείτε να βρείτε στο site. Σαν φυσικός, μου έμαθαν να είμαι περιεκτικός και ακριβής και επειδή ο χρόνος σας είναι περιορισμένος σας παραθέτω μια περίληψη:
1. Εκπαίδευση πολιτικών. Υπάρχει μια μεγάλη ανάλυση επί του θέματος. Ο πολιτικός για να ψηφίζει την ώρα της νομοθεσίας πρέπει να έχει και γνώση εκτός από συμβούλους και την γραμμή του κόμματος. Μπορεί κάποιος να είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας της Ιατρικής αλλά να μην γνωρίζει για παράδειγμα μακροοικονομία. Όταν εκλέγονται ή πριν εκλεγούν, οι πολιτικοί μας, πρέπει υποχρεωτικά να περνάνε από κάποια εκπαίδευση πριν αναλάβουν τα καθήκοντα. Έτσι θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη της θέσης. Δεν προτείνουμε πανεπιστημιακά διπλώματα και δύσκολες εξετάσεις, αλλά να εξασφαλιστεί το: "είμαι ενήμερος/η για τα παρακάτω" ώστε να μην μπορεί να πει κανείς, δεν ήξερα αλλά και πρωτίστως να διευκολύνεται στο έργο του.
Οι σχολές δημόσιας διοίκησης μπορούν να βοηθήσουν στην κατάρτιση αυτών των προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να τρέχουν με την Πιστοποίηση Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στα πρότυπα των MOOCs, Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων.
Σκοπός να είναι δωρεάν, απλά σεμινάρια που να ενημερώνουν. Εύκολη πρόσβαση μέσω ιντερνέτ για όλους τους πολίτες.
2.Το κάθε κόμμα να καταθέτει και να δημοσιεύει τις προεκλογικές δεσμεύσεις στο ανώτατο δικαστήριο. Ώστε να ξέρουμε τελικά τι μας περιμένει.
3. Όταν μειώνεται ο δημόσιος πλούτος της χώρας και των πολιτών, (διάμεσος του GDP/capita), να υπάρχει πρόβλεψη να μειώνεται αναλογικά με ένα συντελεστή το εισόδημα σε όλη την ανώτατη και ανώτερη ιεραρχία .
Αυτό σαν κίνητρο για κοινή προσπάθεια και αλληλεγγύη.
4.Εκτός από εκλεγμένοι βουλευτές και σύμβουλοι να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό με πολιτών που με κλήρωση να συμμετέχει στα κοινά.
Για να υπάρχει διασφάλιση της ποιότητας, θα χρειάζονται και αυτοί εκπαίδευση όπως στην πρόταση 1.
5.Να υπάρχει σύνδεση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα με τον ανώτατο του δημοσίου (παίρνοντας υπόψη την διάμεσο του GDP/capita και άλλες παραμέτρους).
6. Να έχουν λόγο και οι πολίτες στις συνεργασίες των κομμάτων.
Να υπάρχουν δύο κάλπες, στην μία να ψηφίζουμε για το πρώτο κόμμα και στην δεύτερη να υπάρχει ψηφοδέλτιο συνεργασιών. Ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε ποιοί θα συνεργαστούν.
7.Να μην υπάρχουν άστεγοι.Πρέπει με νόμο να υπάρχει μέριμνα για τους ανθρώπους, για στέγη, θέρμανση και τροφή.
8. Τα αστικά πρόστιμα να είναι ανάλογα του πλούτου του καθενός από μια τιμή και πάνω.
Αυτό χρειάζεται αρκετές σελίδες ανάλυση. Αλλιώς σε συνετίζει ένα πρόστιμο τροχαίας παράβασης όταν βγάζεις 5000 χιλιάδες το μήνα και αλλιώς όταν βγάζεις 500 ευρώ το μήνα. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι ίδιο σε απόλυτη τιμή και στις δύο περιπτώσεις και να επιφέρει την ίδια συμμόρφωση, πρέπει να υπάρχει ένα κατώτατο όριο και μετά να αυξάνεται.
Την πλήρη ανάλυση την στείλαμε στα κόμματα και στην παρούσα κυβέρνηση και κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση στο θέμα των αστικών προστίμων στα τροχαία, που ήταν και μέρος της πρότασης μας.
Η φιλοσοφία είναι το αστικό-χρηματικό πρόστιμο να έχει την έννοια του φόρου.
9. Οι πολίτες να αμείβονται για την συμμετοχή τους στα κοινά. Όταν θα κληρώνονται για συμμετοχή σε Δημοτικά ή Νομαρχιακά συμβούλια να αμείβονται.
10.Οι πολίτες να αμείβονται για την εξάσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Επειδή αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για όλους, να αμείβονται μετά από κλήρωση 1000 άτομα που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Ως κίνητρο συμμετοχής.
Το συγκεκριμένο μέτρο το προτείναμε σε όλα τα κόμματα και εφαρμόστηκε τελικά στην χρήση ηλεκτρονικών καρτών από την παρούσα κυβέρνηση, ως κίνητρο.
Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας και συνεργάτες του γραφείου της Προεδρίας, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ελπίζω κάποια στιγμή να μου κάνετε την τιμή για την συζήτηση αυτού του σοβαρού θέματος.
Με εκτίμηση,
Νίκος Κολτσίδας
Φυσικός MSc
NickolasKoltsidas@gmail.com